Primaria Ghioroc

Judetul Arad


Sistemul de Informatii Schengen II

Obiective

« Inapoi

Dintre obiectivele turistice ale comunei Ghioroc, amintim:

    De asemenea:

    Comuna Ghioroc se bucura de un mare potential turistic datorita  asezarii ei geografice si lacului de pescuit. Aici a luat fiinta prima linie electrificata din estul Europei si a opta din lume.

    In comuna se afla doua muzee:

    Istoria vitei de vie si a vinului in Podgoria Aradului se pierde in negura vremurilor.

    Localitatea Minis este una din cele mai importante si renumite asezari din Podgoria Minis-Maderat. Podgoria aradeana Minis-Maderat este situata in partea de vest a Muntilor Zarand, in zona de intalnire a acestora cu Campia Aradului. Climatul moderat, temperat - continental, cu ierni blande si de scurta durata, primaveri timpurii, veri calde si toamne lungi,determina conditii ideale pentru cultura vitei de vie.
    Localitatea Minis, apare pentru prima data  pe o harta viticola in anul 1212. Incepand cu anul 1745, vinul rosu sec si dulce provenit de la Minis a inceput sa fie exportate in mai multe tari din Europa si a continuat si in sec. XIX.
    Intre ani 1848-1862 vinurile din Podgoriile Aradului au patruns si pe pietele din Brazilia, iar in anul 1885 diferite soiuri de vinuri provenite de la Minis - Baratca - Maderat puteau fi comparate si consumate de catre cetatenii din India si Australia.
    In anul 1881 la Minis a fost infiintata prima scoala de viticultura din aceasta parte a Transilvaniei, intr-o cladire a unui castel medieval construit in anul 1749 de catre contele Anton Grassalkovits, care a fost si prima persoana care a exportat vinul de Minis.
    Cu ocazia cursului international de vinuri care s-a desfasurat in anul 1862 la Londra, la care au luat parte numeroase tari renumite, producatoare de vinuri, vinul rosu de Minis din productia anului 1811 a obtinut marele premiu al concursului fiind denumita "Regina Vinurilor".

    Muscatul Ottonel, produs in podgoria de la Minis - Maderat se distinge prin aroma de iasomic. 
Merlotul, produs la Minis - Baratca are si el o serie de caracteristici care il fac incomfundabil, aroma de fructe de padure proaspete.
    Un vin tipic pentru aceasta podgorie renumita este Merienfelder, cu o culoare galben - verzui si cu un gust catifelat. 

    In anul 1744, la Minis a fost preparat pentru prima data un vin rosu, dulceag din soiul Cadarca cu adaus de boabe stafidate. Ulterior acest vin a fost produs si la Paulis, Ghioroc si Cuvin.
    Muzeul Vinului din Ghioroc, inaugurat in anul 1987, reprezinta unul dintre numeroasele obiective turistice ale acestei asezari. Aici pot fi gasite numeroase exponate, grafice, diferite ustensile utilizate de catre viticultori.
    Lacul Ghioroc atrage an de an un numar tot mai mare de turisti.
    Dintre pestii existenti in balta amintim:

    Lacul e ideal pentru practicarea sporturilor nautice,

    In zona lacului se gasesc si numeroase spatii de cazare, de agrement.